maandag 22 augustus 2011

iedereen jubelt

De hele westerse wereld jubelt. Gaddhafi wordt verdreven en Libie wordt een vrije democatie inplaats van een dictatuur. Goed voor de libiers. Reden genoeg om voor de camera´s met een geweer te zwaaien of er een in de lucht leeg te schieten.
Is er wel een reden om te jubelen?
Het verdrijven van Gaddafi is zeker een reden. Of de aankondiging van democratie er een is valt te betwijfelen. Libie is nog steeds een land dat voor een groot deel beheerst wordt door stammen en al hun tradities. Het valt te betwijfelen of de stamhoofden een democratische staat wel zo leuk zullen vinden. Het valt ook te betwijfelen of de meerderheid van de bevolking enige notie heeft van wat democratie is.
Zeer waarschijnlijk zal aan het einde van de revolutie er weer een uittocht plaatsvinden richting Europa, waar iedereen democratisch is en het geld voor het oprapen ligt. Dit beeld kennen we al na de revolutie in Tunesie.
Al met al wordt het een onzekere tijd, zowel in Libie als in Europa. Laten we wel wezen dat we in Nederland zeker niet zitten te wachten op weer een stroom "vluchtelingen" die hun geluk hier komen zoeken. We hebben al 400.000 werklozen en moeten toch nog mensen importeren om werk in de landbouw te doen. Hoe dat kan, weet ik niet. Dat het vreemd is, weet ik wel.
Wat wel gedaan kan worden is natuurlijk geld sturen, Europa heeft uiteindelijk geld genoeg, bijna net zoveel als hun schulden, die ze waarschijnlijk niet kunnen terugbetalen en overlaten aan de komende generaties Europeanen.
Echter, het is natuurlijk allemaal de schuld van de banken. Niet van de Europese staten, die veel te veel schulden hebben, die niet gebruikt worden om Europa sterker en beter te maken, maar vooral om op te eten en zich in overbodige "democratische" avonturen te storten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten